Αγορά όπλου – με τα μάτια, τη λογική ή τη γνώση ;


24/04/2020

Οι περισσότεροι με τα μάτια, οι λιγότεροι με την λογική κι ελάχιστοι με την γνώση.
Πραγματικά η παραπάνω επισήμανση αποδεικνύεται όχι μόνο στην αγορά ενός όπλου, αλλά και σε άλλους τομείς της καθημερινής ζωής.
Πάρτε σαν παράδειγμα το φαγητό. Ένα άψογο εμφανισιακά φαγητό και κατάλληλα σερβιρισμένο, στον σωστό χώρο, γίνεται πολύ περισσότερο δελεαστικό από το να το αντικρίζουμε στο τραπέζι του σπιτιού μας.
Τα μάτια μας πολλές φορές μας προτρέπουν να προδικάσουμε και να αποφανθούμε για κάποιο γεγονός προκαταβάλλοντας τη λογική. Αυτό βρίσκει άμεση εφαρμογή στην αγορά και επιλογή ενός όπλου.
Σκεφτείτε πόσες φορές, όταν επισκεφτήκατε το οπλοπωλείο της αρεσκείας σας και που το γνωρίζετε καλά για να αγοράσετε φυσίγγια ή κάποιο αξεσουάρ για το κυνήγι, δεν στρέψατε τα μάτια σας και την προσοχή σας στο ράφι με τα όπλα.
Το πρώτο πράγμα που τραβάει τα μάτια και την προσοχή είναι και το προσωπικό κίνητρο αγοράς καθώς και το κριτήριο επιλογής, που εκφράζει τον καθένα μας. Μπορεί να είναι ένα κοντάκι με όμορφα και ασυνήθιστα νερά. Μπορεί να είναι ένα βαθύ κι εντυπωσιακό σκάλισμα στη βάση.
Μπορεί να είναι ένα μήκος 81 εκ. στις κάννες του αλληλεπιθέτου.
Μπορεί, είναι πολλά τα «μπορεί», γιατί συχνά αυτό στην «οικογένειά μας» ονομάζεται αγάπη με την πρώτη ματιά!

Αμέσως η επόμενη κίνηση του «ερωτοχτυπημένου» είναι να ζητήσει από τον πωλητή να πιάσει στα χέρια του το αντικείμενο το πόθου του.
Η «συμφορά» έρχεται όταν θα το νιώσεις να κάθεται όμορφα στα χέρια σου και σε έχει πλέον κυριεύσει όταν το φέρεις στον ώμο σου μερικές φορές και διαπιστώσεις ότι «έρχεται μόνο του».
Στην άλλη άκρη βέβαια του πάγκου περιμένουν κάποια «φουκαριάρικα» φυσίγγια ή κάποιο σύνηθες αξεσουάρ που ζητήσαμε στην αρχή. Πού όμως χρόνος γι αυτά, όταν κρατάμε την κούκλα στα χέρια!
Με τις επωμίσεις η σκέψη καλπάζει και νιώθεις ότι αυτό το όπλο θα σου προσθέσει περισσότερα πουλιά στην τσάντα, ή θα σου δώσει μερικά πιάτα παραπάνω στο σκοπευτήριο, ή ακόμα θα σου δώσει τη νίκη στον επόμενο σκοπευτικό αγώνα! Ένα και μόνο απ’ όλα αυτά αρκεί για να είναι στοιχείο άμεσης αγοράς. Αρχίζει λοιπόν η συζήτηση για την τιμή, τα περιθώρια έκπτωσης και την δυνατότητα ανταλλαγής.
Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και η κατασκευή της δικαιολογίας – η οποία θα ολοκληρωθεί κατόπιν στο αυτοκίνητο-προς τη σύζυγο για τη νέα αγορά. Όλα αυτά προσπαθούν να βρουν μια θετική διέξοδο, ώστε να αποκτηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτό το αντικείμενο πόθου, χωρίς να αφήσουμε περιθώρια δράσης σε κάποιον άλλο επίδοξο διεκδικητή.
Η σκέψη και μόνο πως φεύγοντας μπορεί να μπει ένας άλλος και να το αρπάξει, μας μεταθέτει σε κατάσταση πανικού! Έχω γνωρίσει ανθρώπους που συνεχίζουν να κατέχουν και να «διαβαίνουν» με ένα όπλο αταίριαστο στις σωματικές τους διαστάσεις και στο είδος του κυνηγίου ή του σκοπευτικού αθλήματος που τους ενδιαφέρει, μόνο και μόνο διότι είναι ερωτευμένοι με το σκάλισμα που διαθέτει, την ποιότητα της καρυδιάς του, την τεχνοτροπία της κατασκευής, κ.λ.π, κ.λ.π.

Πολλές φορές έχουμε ακούσει και θα ακούμε – κι εγώ δεν ξέρω μέχρι πότε- την γνωστή φράση: «Σε αυτή τη ζωή ότι πληρώσεις, παίρνεις».
Γι αυτό λοιπόν κι εμείς θα πρέπει να προσπαθούμε να αγοράζουμε ότι το καλύτερο μπορούμε για τα χρήματα που διαθέτουμε.
Έτσι λοιπόν μπαίνουμε στα κριτήρια που θα μας εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη αγορά και το πρώτο είναι το ποσό των χρημάτων που μπορούμε να διαθέσουμε για ένα όπλο. Όταν λοιπόν ξέρουμε το ποσό που μπορούμε να διαθέσουμε, χωρίς βέβαια να ζημιώνουμε άλλους τομείς της ζωής μας, φροντίζουμε να διαλέξουμε το όπλο αυτής της χρηματικής κατηγορίας, που διαθέτει την υψηλότερη εγγενή ποιότητα.
Αυτά τα στοιχεία είναι ο μηχανισμός λειτουργίας (αερίου ή αδράνειας) για τα αυτογεμή και το προφίλ της βάσης (χαμηλό, μεσαίο, ψηλό) για ένα αλληλεπίθετο. Άλλο στοιχείο είναι η εσωτερική κατασκευή της κάννης από θέμα αυλού (κανονικός ή διευρυμένος) καθώς και τι τύπου τσοκάκια διαθέτει (εσωτερικά ή εξωτερικά). Άλλο στοιχείο είναι το βάρος του όπλου σε σχέση με το κυνήγι που εμείς προτιμάμε περισσότερο (πολύωρο περπατητό κυνήγι ή καρτέρι). Άλλο στοιχείο είναι η πολυμορφικότητα στη χρήση του (κυνήγι και σκοπευτήριο ή μόνο κυνήγι).
Το λάθος που ποτέ δεν πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε το όπλο της χρηματικής κατηγορίας που θα κινηθείτε, με κριτήριο το εντυπωσιακό σκάλισμα και τα όμορφα ξύλα. Είναι δυστύχημα το να αποφασίζω την αγορά του τάδε όπλου, επειδή μου αρέσει η εξωτερική του εμφάνιση, χωρίς να εξετάζω τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

Συχνά ένας κακός τεχνίτης επικρίνει τα εργαλεία του σε κάποια συγκεκριμένη εργασία, αλλά κάπου έχει και δίκιο. Αν αυτός δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία γι αυτή την εργασία, δεν μπορεί και να έχει απαιτήσεις για να κάνει ότι καλύτερο γίνεται για την ολοκλήρωση της εργασίας αυτής.
Αν κυνηγάς σχεδόν αποκλειστικά μπεκάτσα, πάρε ένα ειδικό μπεκατσοντούφεκο, αν σε ενδιαφέρει μόνο το καρτέρι, πάρε ένα καρτεροντούφεκο, αν σε ενδιαφέρει το trap, πάρε ένα τραποντούφεκο, αν σε ενδιαφέρει το skeet, πάρε ένα σκητοντούφεκο.
Έχει μεγάλη σημασία και δείχνει το επίπεδο του κυνηγού να διαθέτει τα ειδικά «εργαλεία» για το κυνήγι που κάνει και ειδικά «εργαλεία» για την αγαπημένη μας δραστηριότητα, το σκυλί και ντουφέκι.
Όπως φροντίζουμε επιμελώς να διαθέτουμε το σωστό σκυλί για το κυνήγι που κάνουμε, έτσι πρέπει να κρατάμε και το σωστό όπλο. Ποτέ δεν θα μπορείς να είσαι σίγουρος για τις πραγματικές δυνατότητες που είσαι σε θέση να αναπτύξεις μέσα σε αυτό αγαπάς αν δεν διαθέτεις τα σωστά «εργαλεία». Εδώ να πούμε και την μεγάλη αλήθεια ότι το όπλο είναι αυτό που ολοκληρώνει την προσπάθεια του σκύλου στο κυνήγι.
Χωρίς αυτό, κάρπωση δεν υπάρχει και δεν είναι ολοκληρωμένη η εικόνα ενός κυνηγού χωρίς το ντουφέκι του. Αυτό λοιπόν το ντουφέκι θα πρέπει να το διαλέξει έτσι που θα τον συντροφεύει για χρόνια και θα εργάζεται για εκείνον αξιόπιστα με οποιεσδήποτε συνθήκες. Μην ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις το όπλο, ως ένα προσωπικό αντικείμενο, χαρακτηρίζει τον κάτοχό του.

Η βλητική συμπεριφορά του όπλου μας καθώς και η εργονομία του, θα μας βοηθήσουν σημαντικά σε αυτό και μάλιστα δεν έχουν σχέση με την εξωτερική ομορφιά του. Γι αυτό, κατά την επιλογή σας, ξεχάστε την φιγούρα και θυμηθείτε την ποιότητα που πηγάζει από μέσα του.
Φροντίστε να το επωμίσετε και να το νιώσετε οικείο, να νιώσετε ότι γίνεται προέκταση των χεριών σας και αγνοήστε το γεγονός ότι μπορεί να μην την έχετε ξανακούσει αυτή τη μάρκα.
Πολλοί αγοράζουν επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στη μάρκα και όχι σε αυτό καθ’ αυτό το όπλο.
Προσπαθούν να έχουν εξασφαλισμένη μία υψηλή μεταπωλητική αξία, χωρίς ακόμη να το έχουν αγοράσει. Πριν ακόμη περιέλθει στα χέρια τους, σκέφτονται πόσο εύκολα θα το πουλήσουν αργότερα! Δεν θα συνεχίσω άλλο αυτές τις δυσάρεστες επισημάνσεις, που αρκετοί από εσάς τις γνωρίζετε, απλά θα πω ότι το όπλο μας θα πρέπει να το αγοράζουμε με γνώμονα την ισόβια ταύτιση μαζί του.
Το όπλο πρέπει να ανήκει στην χρηματική κατηγορία που μπορείς να πας και να είναι ότι καλύτερο μπορείς να πάρεις από εκεί.
Ο πραγματικός προορισμός του όπλου είναι να αναδείξει τις προσωπικές σκοπευτικές μας δυνατότητες. Να το θυμάστε πάντα αυτό.
Μπάμπης Αιγινίτης – greekshooting.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ