Ελαστικά για 4χ4


27/09/2019

Δείτε τις πραγματικές σας ανάγκες

Του Ανδρέα Καραγιάννη.

Σίγουρα, όπλο φυσίγγι και κυνηγόσκυλο, έχουν τον πρωταρχικό ρόλο στη δραστηριότητα που λέγεται κυνήγι. Εξίσου σημαντικός σύντροφος όμως, είναι και το αμάξι μας. Τετρακίνητο τις περισσότερες φορές, καλείται να μας πάει στον προορισμό μας, να ταξιδέψει γρήγορα και με ασφάλεια στην άσφαλτο, να ξεπεράσει βροχή, λάσπες, πάγο, χιόνια και κάθε λογής εμπόδιο, που η “τρέλα” μας του βάζει μπροστά του. Πέρα από τη συνεχή φροντίδα και έλεγχο, το κυνηγετικό αμάξι, χρειάζεται και τα απαραίτητα ελαστικά. Και εδώ, κάθε οδηγός και άποψη, ο καθένας με τις δικές του εμπειρίες και τα δικές του απαιτήσεις.
Στα ελαστικά το σίγουρο είναι πως δε γίνεται να τα έχουμε όλα…και όποιος μας το υποσχεθεί, μάλλον μας κοροϊδεύει και στοχεύει όχι στην ασφάλεια μας, αλλά στην τσέπη μας. Κάθε ελαστικό έχει τις προδιαγραφές του και τη χρήση του. Όπως δε γίνεται αγοράζοντας ένα τσιχλοφύσιγγο να περιμένουμε να ρίξουμε ένα αγριογούρουνο, δε πρέπει να περιμένουμε κι από ένα ελαστικό να αποδίδει άριστα σε άσφαλτο και χώμα….

Οι πραγματικές μας… ανάγκες

Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε έρευνα αγοράς, θα πρέπει να καταλήξουμε στις πραγματικές μας ανάγκες. Διαφορετική επιλογή για ένα κυνηγό που αναγκάζεται να ταξιδέψει 500 χιλιόμετρα στην εθνική και μετά να διανύσει λίγα χιλιόμετρα στο βουνό και διαφορετική για κάποιον που έχει την τύχη να βρίσκεται δίπλα στον κυνηγότοπο και οργώνει καθημερινά τα βουνά με όλες τις συνθήκες. Γιατί πάντα, εκτός από την κατηγορία οχήματος, σημαντικό ρόλο παίζει και το έδαφος που συνήθως κινούμαστε. Πρέπει πάντα το ελαστικό που θα επιλέξουμε να έχει τα κατάλληλα τεχνικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο είδος του οχήματός μας, αλλά και το έδαφος και τις συνήθεις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που κινούμαστε. Η καλή έρευνα αγοράς, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη διαδικασία της επιλογής των ελαστικών μας.

Ας ρίξουμε αρχικά μια ματιά στις βασικές κατηγορίες ελαστικών…
1. Παντός καιρού
Τα λάστιχα αυτά κάνουν αυτό που λέει το όνομά τους, είναι δηλαδή καλά, σε ένα μέσο όρο πάντα, για όλες τις εποχές. Προσφέρουν μια καλή απόκριση και πρόσφυση, τόσο σε υγρό, όσο και σε στεγνό ή χιονισμένο δρόμο. Τα ελαστικά παντός καιρού, δίνουν μια μέση κατανάλωση καυσίμου, ελάχιστο θόρυβο, ανάλογα τον κατασκευαστή και έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να αντέξουν περισσότερο από τα υπόλοιπα στις καθημερινές φορές. Εκτός δρόμου, είναι ικανοποιητικά σε στεγνό χωματόδρομο, σχετικά ανθεκτικά στις πέτρες, αλλά έντονη λάσπη και δύσκολα περάσματα…καλύτερα να αποφεύγονται.
2. Τα “ασφάλτινα”
Βασικό τους χαρακτηριστικό και προδιαγραφές αυτών των ελαστικών, είναι το δυνατόν καλύτερο κράτημα και η απόδοσή τους κυρίως στις υψηλές ταχύτητες. Δίνουν ασφαλές φρενάρισμα, προσφέρουν καλύτερα κρατήματα στις στροφές και επειδή έχουν μικρή τριβή, είναι σχεδόν αθόρυβα και προσφέρουν την πιο χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Εκτός δρόμου…καλύτερα ξεχάστε το… Το χαμηλότερο προφίλ που συνήθως διαθέτουν δεν απορροφά καλά τους κραδασμούς και το μόνο που θα καταφέρετε είναι και να μπλέξετε… και να τραυματίσετε τα ευαίσθητα σε πέτρες και φθορές πλαϊνά των ελαστικών σας…
3. Τα “καθαρά”
Λόγος ύπαρξης τους… το βουνό. Λάσπη, πέτρες και το χιόνι, είναι το φυσικό τους τερέν μιας και είναι επί το πλείστον σχεδιασμένα για να σας έχουν πάντα σε κίνηση. Τα “καθαρόαιμα” ελαστικά για 4×4 έχουν διαφορετική χάραξη πέλματος, βγαίνουν σε πολλούς τύπους ανάλογα με τις οδηγικές προτιμήσεις του καθενός, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε δρόμου που θέλει να κινηθεί κανείς. Στην άσφαλτο κάνουν πολύ θόρυβο, έχουν μεγάλη κατανάλωση καυσίμου και τα κρατήματά τους είναι για συνετή οδήγηση, χωρίς υψηλές ταχύτητες και ιδιαίτερες απαιτήσεις στα κρατήματα. Μεγάλο πλεονέκτημά τους, η αντοχή στη φθορά και η σχετικά μεγάλη διάρκεια “ζωής”.

Στην τελική επιλογή…

Στην περίπτωση που καταλήξουμε στην επιλογή ενός εξειδικευμένου ελαστικού για το τετρακίνητό μας και στην εταιρεία που θα εμπιστευτούμε, έχουμε μπροστά μας την τελική επιλογή… Από τα “ασφάλτινα” και τα “καθαρά” χωμάτινα ελαστικά, οι περισσότερες εταιρείες έχουν προσθέσει στη γκάμα τους, αρκετούς ενδιάμεσους τύπους, ιδανικούς για μικτή χρήση. Από τα 90/10 και τα 80/20, που είναι καθαρά ασφάλτινα, έως τα 60/40 ή τα 50/50, που προσφέρουν θεωρητικά αντίστοιχες δυνατότητες σε άσφαλτο και χώμα. Ξεκινώντας από τα 90/10 και τα 80/20 τα οποία στην ουσία είναι καθαρά και μόνο για ασφάλτινη χρήση, ό,τι και αν υπόσχεται ο κάθε κατασκευαστής.
Τα χαρακτηριστικά σχεδίασης και κατασκευής τους, δε διαφέρει από αυτή των ελαστικών των συμβατικών επιβατικών. Ο ελαφρά πιο άκαμπτος σκελετός και η λίγο πιο σκληρή σύνθεση της γόμας, δεν είναι ικανή να τα προστατέψει από ένα άσχημο κόψιμο από πέτρα και τελικά να τα αχρηστέψει. Και επειδή οι εποχές δεν είναι εύκολες και τα ελαστικά δεν είναι φτηνά, καλύτερα να αποφεύγουμε τα πολλά – πολλά. Ας αφήσετε το αμάξι στην άσφαλτο ή σε κάποιο σημείο του χωματόδρομου που εμείς κρίνετε και ας περπατήσετε και λίγο, προκειμένου να αποφύγετε τα χειρότερα.
Η πλέον διαδεδομένη κατηγορία, με αυξημένες αποδόσεις στο χώμα και ίσως η καλύτερη επιλογή είναι τα 60/40 – 50/50, τα οποία διαθέτουν σημαντικά πιο ενισχυμένο σκελετό, ειδικά στα πλαϊνά μέρη, που είναι και το πιο ευαίσθητο σημείο φθοράς. Το πέλμα τους διαθέτει φαρδιές και βαθύτερες αυλακώσεις για να μπορεί να έχει πρόσφυση στη λάσπη και το χιόνι και στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι αυτό που λέμε “αυτοκαθαριζόμενα”.
Όπως επισημάναμε και στην αρχή δε γίνεται να τα έχουμε όλα. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που μας δίνουν το πλεονέκτημα εκτός δρόμου, έχει επιπτώσεις στη δυναμική τους συμπεριφορά στην άσφαλτο και τόσο στα κρατήματα τους, όσο και στην κατανάλωση και τον θόρυβο.
Και φτάνουμε στο τέλος στα απολύτως εξειδικευμένα χωμάτινα ελαστικά, κατά ονομασία MUD ή 80/20 και 90/10. Αυτά τα ελαστικά υπόσχονται υψηλή πρόσφυση σε χιόνι, λάσπη και σε πάγο, ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μεγάλη αντοχή σε φθορά από πέτρες και κοψίματα στα πλαϊνά, αλλά για την άσφαλτο καλύτερα ξεχάστε τα…
Είναι ιδανικά μόνο για όσους έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν ένα όχημα αποκλειστικά και μόνο για το κυνήγι και αυτό δε χρειάζεται να κάνει ολόκληρο ταξίδι για να φτάσει στον κυνηγότοπο..

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ